Stichting Metafora

Zakelijk en Artistiek Leider; Astrid Warntjes

In 1997 ben ik afgestudeerd als Sociaal Psycholoog aan de RUG. Na mijn onderzoeks-afstudeeropdracht en researchbaan bij SPIN kwam ik er al snel achter dat ik mijn kennis en vaardigheden in de praktijk wil inzetten.

Sindsdien werk ik met diverse groepen en individuen op verschillende gebieden, waaronder theater.

Mijn grote hobby was en is theater. Sinds 2005 maak ik zelf theatervoorstellingen. Ik schrijf, regisseer, acteer  en produceer. Daarnaast geef ik workshops en begeleid ik andere theatermakers.

Mijn drijfveer in al mijn verschillende werkzaamheden is de nieuwsgierigheid naar de mens, in al zijn facetten.

Mijn doel hierbij is om mensen boven zichzelf te zien uitstijgen en te zien schitteren in hun succes!

Ontstaan Stichting Metafora

In 2005 is Metafora opgericht door Astrid Warntjes. Als psycholoog en moeder van twee kinderen kwam Astrid veel in aanraking met lastige vraagstukken rond opvoeden en opgroeiende kinderen; zoals overgewicht, pesten en seksualiteit. Veel basisscholen weten zich geen raad met deze thema’s die veelal in het nieuws zijn en keer op keer hoog op de politieke agenda verschijnen. Als Sociaal psycholoog zag zij hierin een uitdaging om deze onderwerpen op een goede manier bespreekbaar te maken.

Ze probeerde haar eigen kinderen spelenderwijs uitleg te geven over deze ingewikkelde thema’s. Waarbij ze vaak in de huid van iemand anders kroop, om zo het onderwerp begrijpelijker te maken en beter aansloot bij de belevingswereld van haar kinderen. Dit mondde uiteindelijk uit in de eerste educatieve voorstelling “De Magische Spiegel”, een stuk over voeding en beweging voor kinderen in de leeftijd van 2-8 jaar. De voorstelling werd meteen geïmplementeerd in het programma B-slim van de gemeente Groningen, waardoor het balletje verder ging rollen.

Een grote droom van Astrid was om een theatervoorstelling in de Martinitoren te maken. In 2012 was het zover; 62 keer is De Torenwachter in De Martinitoren met groot succes opgevoerd. De liefde voor locatietheater is ontstaan. En de liefde om kwalitatief goed theater dichterbij de mensen te brengen.

Missie

Stichting Metafora wil theater dichter bij de mensen brengen. Dichterbij wat betreft laagdrempeligheid en dichterbij wat betreft fysieke afstand.

Ook wil de stichting kunstenaars uit verschillende disciplines de mogelijkheid bieden om samen te werken en elkaar te inspireren.

Stichting Metafora

Foto: M. Werkman